Tonista Kirjurinluodon kesä-teatterin Vaahteramäen Eemeli

 

 

Tuntematon numero vilkkuu puhelimessa sunnuntai-iltana. Toni Nikka on pitkin iltaa odottanut kännykkänsä pirisevän. H-hetken koittaessa häneen iski varmuus: ”Minä se olen, minusta tulee Vaahteramäen Eemeli!” Niin myös kävi. Soitto tuli Vihreästä Teatterista. Takana oli kahdet tiukat karsinnat, jotka 13-vuotias porilainen Toni kertoi olleen tunnelmiltaan rentoja ja hauskoja.
– Kun kuulin puhelimessa valinnastani, yritin peitellä innokkuuttani. Vaikeaa se oli. Äiti (Anne Nikka) tuli uteliaana kuuntelemaan keskustelua. Nostin peukun ylös, jolloin äiti alkoi riemuita, Toni Nikka puhelee aikuismaisesti.
Kuulemma myös isäpuoli osallistui iloon ja kertoi arvanneensakin pojan saavan roolin. Suvulta ympäri Suomea on tukea kulkeutunut kännykän välityksellä.
 
Aikuismaisen puhetapansa Toni kertoo olevan peräisin television asiaohjelmista. Hän yllättää kuulijan sanomalla katsovansa uutisia ja seuraavansa tarkkaan päivän politiikkaa. Hän myös keskustelee parhaan ystävänsä kanssa polttavista poliittisista asioista. Opinahjonsa Herralahden koulun omassa lehdessä kaksikko aikoo selventää muille puoluepoliittisia kiemuroita.
–  Aloitin viime syksynä teatteriharrastukseni Porin Teatterinuorissa. Meillä on lähiaikoina ensi-ilta näytelmästä Salattu laakso. Se on erittäin koskettava. Eemelistä on alkuun harjoitukset kerran viikossa ja kesällä päivittäin. Me kaikki neljä toiseen karsintaan yltäneet saimme puheroolit. Varamiehitystä ei ole, joten kesä on pysyttävä terveenä.
 
Toni on ollut taaperosta lähtien synnynnäinen esiintyjä. 15-vuotislahjakseen hän toivoo pääsylippua Sami Hedbergin stand up -showhun, sillä nuorempia sinne ei huolita. Esiintyminen on hänelle tärkeää, mutta niin on koulunkäyntikin. Tänään torstaina hän pyrkii Porin Lyseon yrittäjyysluokalle, pääsykokeena on haastattelu. Miehenalkua kiinnostavat näyttelijän, journalistin ja poliitikon urat.
– Tällä hetkellä esiintyminen on minulle tosi tärkeää. Olen ajatellut ryhtyväni elokuvanäyttelijäksi. Pitää kai joskus ottaa yhteys Timo Koivusaloon, jos häneltä vaikka olisi tulossa jotain uutta valkokankaalle.
Saatko kesänäyttelijän työstäsi palkkaa?
– En huomannut kysyä. Ei rahalla niin väliä. Minulle riittää, että pääsen etenemään haluamallani uralla, tuleva Vaahteramäen Eemeli summailee.
 
Vihreä teatteri esittää Astrid Lindgrenin Vaahteramäen Eemelin Kirjurinluodon kesäteatterissa. Ensi-ilta heinäkuun loppupuolella. Ohjaajana Vesa Haltsonen. Iidan roolissa nähdään ulvilalainen Pirita Kukkonen.
Pia Rauhalammi