”Ei olla huolissaan, ollaan innoissaan”

Odotetusti Lukon päävalmentajana aloittava Pekka Virta lähtee liikkeelle positiivisuuden ja yhteisöllisyyden kautta.

Rauman Lukon järjestämä tiedotustilaisuus on tuskin koskaan kerännyt yhtä paljon median edustajia, mitä nähtiin viime torstaiaamuna puoli yhdeksältä Cafe Salissa. Eikä osanotto jäänyt pelkästään pariinkymmeneen toimittajaan, sillä paikalla oli vielä useampi kymmenen Lukon tärkeimpien yhteistyökumppanien edustajaa.

Syy yleisömenestykseen oli Lukon liigajoukkueen uuden päävalmentajan ja samalla koko valmennustiimin julkistaminen. Mitään isoja yllätyksiä ei tilaisuus kuitenkaan tarjonnut, sillä yleisesti oli tiedossa, että vastuun ottaa KalPan vastikään SM-hopealle piiskannut Pekka Virta.
Tiimiinsä Virta oli valinnut uutena miehenä Lukon seuraikoni Erik Hämäläisen. Ryhmän täydentävät Jesse Welling kuuden ja Mikael Vuorio viiden vuoden Lukko-kokemuksella.

Virran puheessa toistuivat usein sanat positiivisuus ja yhteisöllisyys. Hän puhui yhteistyöstä, yhteishengestä ja toisten kunnioittamisesta yli rajojen.
– Minä en ole missään nimessä tullut Raumalle messiaaksi, siihen ei yksi ihminen pysty. Täällä on paljon osaamista, nyt tärkeintä on puhaltaa yhteen hiileen. Hyvässä yhteisössä ihmiset tekevät toisistaan parempia, painotti Virta.
– Jos ei ajattele positiivisesti, on pian tilanteessa, jossa tulee takkiin kaikilta. Vuodet ovat opettaneet, että on parempi olla innoissaan kuin huolissaan, hän tiivisti.

Siitä ajatuksesta Virta kieltäytyi, että Lukon pelityyliä pitäisi alkaa kehittää päättyneen liigakauden KalPan tai Tapparan suuntaan.
– Me teemme yhdessä lukkolaisen pelityylin ja lukkolaisen joukkueen. Olen nuorempana menettänyt yöuneni vertailemalla omaa joukkuettani kaikkiin muihin ja muiden rostereihin. Nyt uskon omaani ja lähden parantamaan sitä edelleenkin.

48-vuotias Pekka Virta pelasi kaudella 1991-92 Lukon liigajoukkueessa 12 ottelua tehden niissä yhteensä viisi (3+2) pistettä. Turusta kotoisin oleva hyökkääjä olisi tuolloin halunnut jatkaa Raumalla ja mielenkiintoa jatkoon oli Lukollakin, mutta jatko kaatui voimassa olevaan sopimukseen TPS:n kanssa.
– Jursi (valmentaja Vladimir Jursinov) halusi, että jatkan Tepsissä ja minä tartuin siihen kiinni. Ringissä oli kuitenkin viitisenkymmentä pelaajaa ja seuraavalla kaudella liigapelit jäivät seitsemään, Virta huokasi.
– Sittemmin Lukon kanssa on keskusteltu myös valmentamisesta, mutta tätä ennen eivät aikataulut ole kohdanneet. Nyt asiat loksahtivat kohdalleen ja uskon taas pystyväni ottamaan urallani yhden askeleen eteenpäin. Tämän työn suola on, että se on jatkuvaa oppimista.

Lukon tulevan kauden tavoitteista puhuessaan uusi päävalmentaja oli viisaan varovainen.
– Tässä vaiheessa voin luvata vain sen, että pistämme kaiken peliin ja lähdemme voittamaan jokaista ottelua. Suomen mestaruus on tietysti se iso tavoite, mutta siitä puhuminen on ehkä vielä alkavalla kaudella liikaa. Ei sitäkään ole tosin kielletty, Virta virnisti.
Erik Hämäläisen kutsumiselle liigajoukkueen valmennustiimiin Virralla oli tyhjentävä selitys.
– Lukon A-juniorit SM-pronssille vieneellä Eepillä on paras mahdollinen tieto siitä, mitä omista nuorista on tulossa. Yksi tavoitteistamme on kasvattaa enemmän raumalaisia pelaajia isompiin liigoihin ja sen työn Eepi osaa, Virta tiivisti.
– Jos joukkue häviää koko ajan, eivät nuoret pelaajatkaan kasva. Meidän tehtävämme on pitää huoli siitä, ettei näin käy. Lumipallot eivät saa lähteä pyörimään väärään suuntaan, hän painotti.

SV ASKO TANHUANPÄÄ

Tuntematon