Hiihdon hurmaa Holmenkollenilla

Norjalaiset ovat hiihtohullua kansaa ja Holmenkollen on maastohiihdon mekka.
Se oli jälleen helppo havaita viikonloppuna Oslossa.

Holmenkollenin hiihtofestivaalien järjestäjä Skiforening perustettiin 1883. Järjestämisvastuun se otti Christiania Skiklubilta vuonna 1884. Husebyrennet kilpailtiin vuosittain vuoteen 1891 asti, ennen kuin Skiforening siirsi kisat Holmenkollenille vuodeksi 1892.

125 vuotta myöhemmin Holmenkollenin kansallisareena tervehti kymmeniätuhansia hiihtofaneja huikealla kevättalven säällä. Metrot alhaalta Oslosta olivat aamusta alkaen tupaten täynnä iloisia norjalaisfaneja ja kansainvälisiä kisavieraita.

Varsinkin aurinkoisen lauantain kisaohjelma helli katsojia. Päivä käynnistyi yhdistetyn mäkiosuudella. Puolenpäivän jälkeen starttasi maastohiihdon legendaarisin yksittäinen kilpailu, Holmenkollenin 50 kilometriä. Kotikatsomon riemuksi kuninkuusmatkan valtiaaksi kiirehti Lahden MM-hiihdoissa ilman henkilökohtaista kultaa jäänyt Martin Johnsryd Sundby.

Ainoana 32-vuotiaan norjalaisen pystyi haastamaan vasta lopussa taipunut Iivo Niskanen.
Edellisen kerran suomalaismies nähtiin Kollenin kuninkuusmatkalla podiumilla vuonna 2000. Silloin voittaja oli Harri Kirvesniemi.
– Lähdin liikkeelle rohkealla taktiikalla. Tavoitteenani oli voittaa. Sundby repäisi stadionilta pois vievässä nousussa, enkä pystynyt vastaamaan. Paras mies voitti tänään, sanoi 15 kilometrin tuore maailmanmestari.

Suomalaiskatsojia ei Kollenilla tullut vastaan kuin muutama. Kamil Stochin ja Piotr Zylan mäkimenestyksestä hullaantuneita puolalaisia sitä vastoin vaelsi Holmenkollbakkenille tuhansia. Puolalaisten joukoissa meno oli riehakasta, mutta muuten hauskaa pitämään tullut hiihtokansa esiintyi tyylikkäästi.

Suomalaiskotkien liito oli vaisua, mutta Marcus Eisenbichlerin ja Michael Hayboeckin 140-metriset nostivat tunnelmaa ja veivät Saksan ja Itävallan ohi Puolan ja Norjan. Suomalaiset saivat omat ilonhetkensä sunnuntaina, kun palkintopallille hyppäsivät Marit Björgenin rinnalle Krista Pärmäkoski ja Kerttu Niskanen.

Onnistunut päätös onnistuneelle hiihtojuhlalle. Talviurheilun lisäksi norjalaiset ovat maailman huippua myös kisajärjestäjinä.
Norja jäi Holmenkollenilla joukkuemäessä neljänneksi. Kärkikolmikossa olivat Itävalta, Saksa ja Puola. Norjan mäkiässä Johann Andre Forfang väläytti kuitenkin myös joukkuemäen kilpailussa.

Vesa-Pekka Järvelä