Iloinen työkone tartuttaa fiilistä

Mikä ihmeen Salmio? Porilaiset hämmästelivät JYP-kasvatin Ässä-pestin perusteita, kun uutinen ennen kautta julkistettiin. Edelliskaudella JYP-organisaatiossa nollatehoilla...?
– Jykä (Jyrki Aho) oli yksi iso osa siirrossa, hän avaa hieman aihetta.

Nyt Salmio siis Porissa. On jo nähty, että pitkänhuiskea hyökkääjä on tehnyt muutaman maalin ja saanut pohjustettua muiden maaliahneiden töitä. Mutta kumu kuuluu, että Salmio on erikoinen veijari pukukopissa ja siviilissä.
– Pitää se paikkansa. Yritän luoda ympärille positiivista fiilistä, iloisuutta. Se on sellaista, joka tarttuu helposti. Tämmöisessä porukassa sitä tarvitaan. Ja tykkään olla hauska ja iloinen persoona.
Suoraan asiansa ilmaiseva Ässä-hyökkääjä sanoo puhuvansa myös asiaa, etenkin peleissä.
–Välillä kyllä pitää keventää tunnelmaa. Mutta..., pystyn olemaan vakavakin.

Mitä pukukopissa tapahtuu, kun kiekkoilijat keventävät tunnelmaa keskenään ja tilaan saa sen iloisen fiiliksen?
– Se on jääkiekkoporukassa kiusoittelua toisille, ilkeilyä toisten kustannuksella, sitä se on parhaimmillaan. Mutta kun tässä roolissa tulee sanottua toisille, täytyy olla valmis ottamaan takaisin, eikä ota itseensä.
Salmio jatkaa, että tämä on välittämistä toisesta ja toisista.
– Se on tärkeä asia.
– Ja aina meillä on tarinoita ja kertomuksia kunkin pelaajan omasta historiasta, joita kerrotaan ja pohditaan. Väritetyt tarinat kuuluvat pukukoppielämään. Ja on isoa asia jos niitä pystyy sellaisen jakamaan.
Parhaimmillaan ryhmädynamiikka Salmion mukaan on sitä, kun tukeudutaan toisiin vaikeina hetkinä. Sitä joukkueurheilukin on parhaimmillaan – kukaan ei ole ikinä yksin, jos on vaikeaa. Asioita voi jakaa jonkun kanssa. Ja kun menee hyvin, on kavereita, joiden kanssa voi nauttia hyvistä hetkistä ja tilanteesta.
Joukkueessa kaikki ovat erilaisia, eikä sanaheittoa voi edes vaatia kaikilta. Osa mielellään kuuntelee, ovat silti hengessä mukana.
– Moninaisuus on upea rikkaus tässä lajissa. Pelaajat, toimihenkilöt, huolto – se on iso kokonaisuus.

Siitä JYP-siirrosta vielä pieni pala. Hän on analysoinut omat tekemisensä. Mies teki tietyn päätöksen vuosi sitten.
– Kaikkeni annan, kaikkeni teen ja harjoittelen.
– Olen tosi hyvässä kunnossa. Olen ahkera harjoittelija, se on minun keinoni päästä eteenpäin ja siksi olen täällä – teen töitä. Tiedän, että on kuntoa ja pystyn suorittamaan. Se on kivijalka urallani, ei tartte jossitella. Näin tein myös viime vuonna.
Jämsässä syntynyt, Jyväskylässä koko JYP-organisaation läpikäynyt kertoo, että viime vuoden marraskuussa tehty päätös systemaattisesta harjoittelusta ja periaatteista ei vain loppukaudella tuottanut peliaikaa edustuksessa ja siirto JYP-Akatemiaan realisoitui.
– Pystyn katsomaan peiliin – ei minulla ole mitään katkeruutta ja eikä jäänyt peikkoa selkään. Ei vain loksahtanut kohdalleen. Olen nyt henkisesti paljon vahvempi, kun olen kokenut vastoinkäymiset.

Jos oli Aho isossa roolissa siirrossa Poriin, vaikuttaako uutinen päävalmentajan vaihdoksesta jotenkin?
– Kuuluu tähän ammattiin – pelaajat ja valmentajat vaihtuvat.
Porista hän haki työrauhaa pariksi vuodeksi. Ahon koulussa hän sanoo oppineensa ymmärtämään isoa kokonaisuutta – isoa kuvaa.
– Jykä painottaa ajattelutapaa, että yksi hyvä peli ei tee NHL- tai KHL-pelaajaa ja yhden huonon pelin takia ei kannata menettää itseluottamustaan.

Salmio pelasi liigauransa ensimmäisen vuoden silloin kun Aho johdatti JYP:n SM-pronssille. Jyväskyläläisjoukkue jauhaa menestystä silti koko ajan, vuodesta toiseen. Mitä siellä tehdään sellaista, millä menestytään?
– Oli A-juniorit, JYP-Akatemia, liigajoukkue ja monta ikäluokkaa näissä. Jos et ollut ihan valmis pelaamaan Mestistä, pystyit pelaamaan A-junnuissa – jos et ollut aivan valmis Liigaan, pelasit Mestistä. Siellä oli aika helppo edetä.
– Siellä on paljon samaan muottiin rakennettuja kavereita. Ja ominaisuus on työnteko. Kaikki ovat äärimmäisen kovia tekemään töitä. Sitä korostettiin jatkuvasti.
Nyt hän pelaa Ässissä.
– Aion nauttia siitä, että saan pelata hienossa organisaatiossa. On mahtavat fanit ja kotiyleisö. Olen nauttinut olostani tosi
paljon.

Jukka Silvast