Katse kuninkuusmatkalla

Formulakuljettaja Mika Häkkinen on joskus lohkaissut, että halu toisen MM-kullan voittamiseen oli aikanaan harvinaisen suuri. Häkkinen sanoi, että yksinkertaisesti halunnut olla yksinkertaisen miehen maineessa. Siis yksinkertaisen maailmanmestarin.

Sama asia on mielessä myös hiihtäjä Iivo Niskasella. Kun Etelä-Korean Pyeongchangissa ensi helmikuussa järjestettävät talviolympialaiset ovat ohi, aikoo Niskanen olla vähintäänkin kaksinkertainen olympiavoittaja.
– Kauden päätavoite on 24. helmikuuta perinteisellä tyylillä hiihdettävä 50 kilometrin yhteislähtökilpailu. Siellä pitäisi kaiken olla kohdallaan eli kultaa lähdetään hakemaan, tiivistää Niskanen.
– Toki se toinen olympiakulta saa tulla aikaisemminkin, jos on tullakseen. Siellä on paljon mielenkiintoisia matkoja, kuten esimerkiksi skiathlon, perinteinen sprintti ja vapaan 15 kilometriä. Ohjelma täytyy kuitenkin suunnitella niin, että viidellekympille riittää vielä virtaa, Niskanen laskee.

Edellisissä olympialaisissa Sotshissa Niskanen oli viidenkympin neljäs. Henkilökohtaisesti hän sanoo nostavansa kuitenkin vieläkin korkeammalle hiihtämänsä kuninkuusmatkat Holmenkollenilla ja Rukan SM-kisoissa 2016.
– Holmenkollen on hiihdossa vähän kuin Monaco formuloissa. Oslossa on niin rankat ladut kuin FIS:n säännöt vain antavat suinkin myöten. Siellä ei tuurilla pärjää. Rukalla tein puolestani eroa muihin mitalimiehiin yli viisi minuuttia, se on yksi SM-kisojen suurimmista voittomarginaaleista.

Vajaa kuukausi ennen olympialaisten alkua 26-vuotispäiviään viettävä Iivo Niskanen lähtee Etelä-Korean olympialaduille siis parisprintin puolustavana mestarina. Viime talvelta palkintokaapissa on puolestaan Lahdessa voitettu 15 kilometrin maailmanmestaruus ja parisprintin MM-pronssi.
Sikäli Pyeongchangin kisat poikkeavat oleellisesti Sotshista ja Lahdesta, että nyt Niskanen joutuu lähtemään ladulle ilman uransa lopettanutta Sami Jauhojärveä.
– Toivottavasti pärjään yhtä hyvin ilman Mustiakin. Hän oli kävelevä matkaopas ja kaiken kokenut kielimies, joka tunsi tavat toimia. Yhdessä tehdyistä matkoista jäi pelkästään hyviä muistoja. Saavutimme paljon yhdessä, vaikka jotain jäi hampaankoloonkin, viittaa Niskanen Lahden MM-parisprintin kompurointiin.

Iivo Niskanen on tehnyt yhteistyötä valmentajansa Olli Ohtosen kanssa lokakuusta 2013 lähtien. Hän sanoo pitävänsä ensiarvoisen tärkeänä asiana, että valmentaja on mukana yhtä palavasti kuin urheilijakin.
– Keskustelemme asioista lähes päivittäin ja välillä toisen tekemiset myös kyseenalaistetaan. Molemmilla on kuitenkin yhteinen päämäärä eli miten asiat voisi tehdä vieläkin paremmin. Tutkijana Olli tuntuu paneutuvan siihen kysymykseen todella intohimoisesti, kehuu Niskanen tärkeintä taustavoimaansa.
Kaksikon valmistautuminen kuluvaan kauteen on poikennut sikäli vanhasta, että nyt harjoittelussa on annettu enemmän painoa myös vapaalle hiihtotyylille eli kuokankin pitäisi nyt kulkea.

ASKO TANHUANPÄÄ

Tuntematon