Laukaus luistelun tasolle

19-vuotias Jouka Juhola on Ässien mies myös seuraavat kaksi kautta. Kupari-Kiekon kasvatti on kuluvalla kaudella noussut Padan liigamiehistöön. Toistaiseksi Harjavallassa syntynyt laitahyökkääjä on merkkauttanut liigassa kaksi syöttöpistettä.
– Hyökkääjä elää maaleista. Niitä metsästän minäkin, mutta en ole puutuvista osumista vielä mitään gorillaa selkääni ottanut, sanoo Juhola.

Juhola on ottanut Ässiin siirryttyään isoja askeleita.
– Muitakin vaihtoehtoja oli tiedossa, mutta Ässät on ollut aina se joukkue, jota olen seurannut erityisen suureella mielenkiinnolla. Tunnen Jyrki Ahon ja muun Ässä-valmennuksen alaisuudessa kehittyneeni ja päässeeni urallani seuraavalle tasolle. Olen kuitenkin vasta urani alkumetreillä ja pelissäni on vielä paljon parannettavaa. Kehitettävää on kaikilla osa-alueilla, myöntää Juhola.

Pikkujunnuna maalivahtina pelanneen Juholan potentiaali on rekisteröity myös maajoukkuevalmentajien keskuudessa. Ässä-hyökkääjä oli mukana nuorten leijonien MM-kisaryhmässä. Juhola kuitenkin putosi aivan kalkkiviivoilla Kanadassa mahalaskun tehneistä Pikkuleijonista.
– Kisathan eivät menneet ihan putkeen, joten putoaminen MM-ryhmästä ei näin jälkeenpäin harmita. Oikeastaan se ei harmittanut kauheasti kotiin passituksesta kuultuanikaan. Päätin, että nyt lyödään kaikki peliin Ässien vuoksi, sanoo Juhola.

Padan valmennustiimi onkin antanut Juholalle reippaasti vastuuta. Liukkaasti luistelevalle laitahyökkääjälle on kertynyt kuluvalla kaudella liigassa jo yli 30 ottelua. Niiden lisäksi lupaava nuorukainen on viilettänyt kymmenkunta peliä A-nuorten SM–sarjassa.
– Luistelu on aina ollut vahvuuteni. Nopeus on varmaan luontainen ominaisuuteni. Sen avulla olen tälläkin kaudella päässyt jo monesti tekopaikoille, mutta tilaisuudet on myös kyettävä hyödyntämään, pohtii Juhola.

Washington Capitalsia ja sen erinomaisesti ampuvaa supertähteä Aleksandr Ovetskinia koko ikänsä fanittanut Juhola kaipaa omassa pelissään kohennusta ennen kaikkea laukaukseen.
– Sen eteen on Petteri Niittysen komennossa tehty hartiavoimin töitä. Jään yleensä joukkuetreenien jälkeen laukomaan ja vähitellen homma on asettumassa paremmin jengoilleen.
Myös voimapuolelle laituri hakee lisää virtaa.
– Liiga on aivan eri maailma kuin juniorikiekko. Siellä tarvitaan poweria paljon enemmän kuin A-junnuissa. Peli on muutenkin huomattavasti tarkempaa ja virheistä rokotetaan välittömästi. Aikaa ratkaisuihin on aiempaa vähemmän ja hereillä pitää olla joka hetki, sanoo Juhola.

Juhola luottaa omaan joukkueeseensa.
– Tavoitteeksi on asetettu paikka kuuden sakkiin. Sarja on kuitenkin yllättävänkin tasainen eikä luvassa ole edelleenkään yhtään helppoa peliä. Taistelu pisteistä jatkuu varmasti viimeiseen matsiin saakka tiukkana.

Runkosarjaa on jäljellä vajaa kuukausi.
– Asetelmat ovat tällä hetkellä kohtalaisen hyvät. Jokainen joukkue kuitenkin hakee vähitellen kauden parasta virettään. Olen varma, että myöskään Ässiltä ei ole nähty vielä parhaita pelejä. Ne säästetään playoff -vaiheeseen.

Nuori kiekkoilija etenee urallaan maltillisesti.
– Askel kerrallaan. Liiga on hyvä paikka kehittyä. Tavoitteena on nousta tulevaisuudessa isompaan rooliin. Sitten joskus ollaan ehkä kansainvälisissä kaukaloissa. Leijonien lisäksi kiekkoilijan tähtäimessä on yleensä NHL – niin se on minunkin kohdallani.

Potentiaalia ja parannettavaa

Ässien kakkosvalmentajana nykyisin työskentelevä Mikael Kotkaniemi näkee Jouka Juholassa paljon potentiaalia.
– Juholalla on jo maaottelustatus, joka todistaa hänen lahjakkuutensa. Uskon, että Joukasta on meille tulevaisuudessa paljon apua, emmehän me muuten olisi hänen kanssa jatkosopimusta tehneetkään. Jouka on vastannut huutoon ja saanut hämmästyttävän paljon peliaikaa, sanoo Kotkaniemi.
Kotkaniemi nostaa Juholan ehdottomaksi vahvuudeksi hyvän luistelun.
– Hän kykenee tuomaa kiekon nopeasti ylös ja myös pitämään sitä. Kehitettävää on kuitenkin kaikilla osa-alueilla. Varsinkin voimaa on saatava rutkasti lisää. Myös laukauksessa on vielä paljon parannettavaa. Jos ja kun Jouka saa kudin yhdistettyä liukkaaseen luisteluun, syntyy kovaa tulosta, veikkaa Kotkaniemi.
Hänen mukaansa Juhola on kuitenkin tehnyt kiitettävästi töitä kehityksensä eteen.
– Vanha totuus on, että peli kehittää, kun pääsee pelaamaan. Näin on varmasti Joukankin kohdalla. Hän on kuitenkin kehityskykyinen, motivoitunut ja valmis ottamaan tulevaisuudessa isomman roolin, sanoo Kotkaniemi.
Mikael Kotkaniemi odottaa, että Jouka Juhola saa lisää ruutia
laukaukseen.

Vesa-Pekka Järvelä