Managerointia tähtien takana

Rion olympialaisissa ainoana suomalaisena miespainonnostajana kilpaillut Milko Tokola solmi muutama viikko sitten yhteistyösopimuksen porilaisen managerin Sami Hautaniemen kanssa.

Pohjanmaalta kotoisin oleva Tokola on hionut huippukuntoaan vuoden ajan Viron Tallinnassa. Siellä Tokolan valmennuksesta vastaa virolainen huippuvalmentaja Alar Seim.
Tokolan ja Hautaniemen odotukset yhteistyöstä ovat korkealla. Kaksikko uskoo, että sopimus edesauttaa vastikään 24 vuotta täyttäneen nostajan ammattimaista harjoittelua ja tuloskehitystä.

Moninkertaisen Suomen mestarin pitkään vihoitellut polvi operoitiin syyskuussa. Kuntoutus on jo hyvässä vauhdissa.
– Tavoitteena on turvata Milkolle täysipainoiset harjoitteluolosuhteet. Seuraavaksi tuloksia odotetaan vuoden 2017 lopulla Malesiassa käytävissä MM-kisoissa, kertoo Hautaniemi.

Urheilumanagerointi on kasvava ja kehittyvä liiketoiminta-alue, joka herättää eri tahoilla laajaa kiinnostusta. Yhä useampi urheilija pohtii oman managerin palkkaamista ja moni suomalaishuippukin on jo sen tehnytkin. Suomessa sporttimanagereita on kymmeniä. Tunnetuin Hautaniemen kollegoista on Jukka Härkönen, jonka suojatit ovat voittaneet yli sata arvokisamitalia.

Hautaniemikin on toiminut urheilumanagerina jo useita vuosia. Ennen Tokolaa Hautaniemen tallissa ovat jo Barcelonan MM-pronssimitalisti Matti Mattsson ja Tokolan kanssa avioitunut Anna-Maria Tokola (os. Everi).
– Matin kanssa olemme kulkeneet yhteistä polkua kuutisen vuotta. Annan kanssakin yhteistyö on jatkunut jo vuodesta 2013. Koko päämäärätietoinen kolmikko on kovan tason urheilijoita, joiden tavoitteet ovat huipulla. Heillä kaikille on jo kertynyt menestystä ja jokaisella on urheilijana vankka status. Se auttaa sponsorisopimusten saamista. Tarvitaan kuitenkin pitkäjänteistä ja sitkeää työtä, jotta tiukassa olevia tukirahoja saa kerättyä. Ilman niitä tie terävimmälle huipulle on turhan kivikkoinen, sanoo Hautaniemi.

Managerin päätehtävänä on juuri varojen hankinta ja sponsoriyhteistyöstä vastaaminen.
– Se koostuu yhteistyökonseptin suunnittelusta ja sopimuksista neuvottelemisesta. Mikäli sopimus saadaan syntymään, vastaan sen käytännön hoidosta, sanoo Hautaniemi.

Toisena tärkeänä tehtävänään Hautaniemi mainitsee tiiviin yhteistyön median suuntaan.
– Siihen sektoriin kuuluvat muun muassa yhteydenpito tiedotusvälineisiin, julkisuusstrategian suunnittelu ja mediasuhteiden sääteleminen, korostaa Hautaniemi.

Hänen mukaansa asiansa osaava manageri ymmärtää laajasti urheilijan elämää ja kannustaa urheilijaa opiskeluun.
– Managerin pitää myös olla apuna urheilijoiden elämänhallinta- ja urataitojen kehittämisessä.

Jatkossa Hautaniemen talliin saattaa liittyä lisää uraansa määrätietoisesti rakentavia urheilijoita.
– Jos asiat loksahtavat kohdallaan, vielä loppuvuoteen mennessä mukaan voi liittyä ainakin yksi uusi urheilija. Tulevaisuudessa heitä on mahdollisuus tulla enemmänkin. Myös oman maakunnan ulkopuolelta. Uusien urheilijoiden pestaaminen vaatii kuitenkin yleensä perusteellista pohjatyötä. Managerille on tärkeää, että hänellä on vahvat kontaktit eri sidosryhmiin. Verkostoituminen on meillekin kaiken a ja o.

Onko sellaista urheilijaa, jota Hautaniemi ei lähtisi manageroimaan?
– Tämän päivän urheilijat ovat fiksuja ja hyväkäytöksisiä. Mukana on paljon suuria persoonia. Harri Ollikin on sellainen, mutta managerille ehkä sittenkin liian hankala tapaus, pohtii Hautaniemi.

Milko Tokolan talliinsa houkutelleen Sami Hautaniemen mukaan managerin pitää ymmärtää laajasti urheilijan elämää.

Vesa-Pekka Järvelä