Pertille ja Mikalle kultaa Perthistä

Porin Urheiluveteraanit ry:n Pertti Ahomäki oli huippuiskussa, kun veteraanit kilpailivat loka-marraskuun vaihteessa maailmanmestaruuksista Australian Perthissä. Kaikkiaan 54 arvokisamitalistia urallaan voittanut Ahomäki aloitti kisaurakkansa hyppäämällä kolmiloikan MM-kultaan tuloksella 10,88. Kultaloikkia siivitti 3,2 metrin myötäinen, joten Ahomäen tulos merkittiin tilastoihin myötätuulituloksena.
– Siitä erikoinen juttu, että voittohyppy oli sentilleen sama kuin keväällä Italian EM-halleissa loikkaamani. 10,88 on hallimaailmanennätys M70-sarjassa. Ulkoratojen maailmanennätys on 10,71, joten se jäi nyt vielä rikkomatta. MM-kullan kirkkautta ja saavutuksen arvoa myötätuulen apu ei tietenkään himmennä yhtään, kertoo Ahomäki.

Lisää arvotavaraa jo täynnä olevaan palkintokaappiinsa Ahomäki rohmusi pari päivää kolmiloikkakullan jälkeen. 9 MM-kultaa, 9 MM-hopeaa ja kolme pronssia urallaan saalistanut porilainen venytti pituusfinaalin ykköseksi tuloksella 4,87. Myös pituuden kultahyppyä avitti lievä 2,4 metrin myötäinen.
– Voitto oli tällä kertaa ylivoimainen. Hopealle hypännyt Viron Jürgen Lamp hävisi 31 senttiä, kertoo tuore tuplamestari.
Kahden MM-kullan jatkoksi 70-vuotias Ahomäki menestyi myös korkeushypyssä.
– Päätöspäivänä kolmaskin kulta oli hiuskarvan varassa. Ylitin toisella yrityksellä 148. Tulos oli sama kun USA:n David Montiethin, joka kuitenkin onnistui ensimmäisellä yrityksellä. Näin hän vei kullan ja meikäläisen kaulaan pujotettiin hopeamitali.

Mitalisade ei jäänyt kuitenkaan Ahomäen perheen kohdalla tähän.
Pertin poika Mika voitti kolmiloikan M40-sarjassa. Ahomäki ponkaisi parhaimmillaan 12,62. USA:n Jason Melton hävisi 26 senttiä.
– Teimme historiaa. Koskaan aiemmin isä ja poika eivät ole veteraanien MM-kisoista saaneet saman lajin MM-kultaa. Pitää antaa suuri kiitos niin kotiväelle, huoltojoukoille kun kotisalimme Power Teamin porukalle, sanoo Ahomäki.

Suomen mitalisaalis Perthistä oli huikea, 83 mitalia, joista 29 kultaa, 35 hopeaa ja 19 pronssia.

Vesa-Pekka Järvelä