Poristakin voisi tulla maahockeykaupunki

Tommi Rantalan autoon kertyy kilometrejä, kun mies sukkuloi työnsä ja harrastuksensa takia Varsinais-Suomen ja Satakunnan väliä. Porin prikaatissa Säkylässä liikunta-alalla työskentelevä Rantala asuu Raumalla, pelaa ja treenaa maahockeyta turkulaisessa HC Kilpparissa ja valmentaa vielä samassa lajissa Porin Narukerän juniorijoukkuetta.

- Vein aikanaan lajin Narukerään, missä suurimmalla osalla pelaajista on luonnollisesti jääpallotausta. Tulevaisuus näyttää, onko minunkin tuleva joukkueeni joskus vielä Porissa. On täysin mahdollista, että Poristakin voisi tulla maahockeykaupunki, 33-vuotias Rantala miettii.

Porissa on aikanaan ollut maajoukkuetason maahockeymiehiä niin pelaaja- kuin tuomarointipuolellakin. Jääkiekkoilija Christian Ruutun isä Kalevi sekä hänen veljensä ovat kaikki pelanneet maajoukkueessa. Satakunnan Kansan urheilutoimittajana tunnettu Veijo-Lassi Holopainen oli puolestaan mukana Helsingin olympialaisissa pelanneessa maajoukkueessa.

Raumalaisista maajoukkueessa ovat vastaavasti pelanneet ainakin Teppo Rastio, Keijo Lehtonen ja Seppo Haukkala.

Juniorina jääkiekkoa ja jalkapalloa pelanneen Tommi Rantalan innostus maahockeyn pelaamiseen virisi urheilulukiossa Helsingissä. SM-sarjaa hän on pelannut 17-vuotiaasta lähtien ja ensimmäinen maajoukkueottelu miehen tilille kirjattiin 2007. Kaikkiaan pelejä Suomen edustuspaidassa on takana kolmisenkymmentä.

- Suomen maajoukkue pelaa tällä hetkellä eurooppalaisella Challenge-tasolla eli käytännössä maanosan D-sarjassa. Suunta on kuitenkin nousujohteinen. Uskon vakaasti siihen, että Suomi on joskus vielä mukana olympialaisissakin, kotimaassa SM-sarjaa niin sisällä kuin ulkonakin pelaava Rantala miettii.

Rekisteröityjä pelaajia Suomessa on vajaa tuhat ja seuroja parisenkymmentä. SM-sarjassa joukkueita on viisi ja ykkösdivisioonassa seitsemän. Sisähockeyn SM-sarjassa pelaa samaten viisi joukkuetta. Rantalan mukaan sisähockey on lajina kuin salibandy jääkiekkoon verrattuna tai futsal jalkapalloa ajatellen.

Brittien kehittämää ja Suomeen viime vuosisadan ensimmäisellä vuosikymmenellä tullutta maahockeyta Tommi Rantala kuvaa mailapeliksi, jossa on paljon samoja elementtejä kuin jalkapallossa. Takavuosina moni suomalainen maajoukkuepelaaja tuli joko jalkapallosta tai jääkiekosta, nykyisin pelaajia huipputasolle on saatu myös jääpallosta ja salibandystä.

- Jääkiekkoon, jääpalloon, salibandyyn ja myös futikseen verrattuna yhteistä on se, että myös maahockey perustuu silmän ja käden koordinaatioon. Jalkapallosta tuttuja varusteita ovat sääri- ja hammassuojat, mutta maila poikkeaa yhdessä mielessä täydellisesti kaikista muista mailapeleistä. Maahockeymailassa ei ole nimittäin lainkaan leftiä ja rightiä, valistaa Rantala.

ASKO TANHUANPÄÄ

Tuntematon