Työpaikkaansa tyytyväinen Taimi

Käviksellä aamukahvia nautiskelee Keski-Eurooppaan ensi viikolla lentävä kiekkoammattilainen. Ässissä keväällä 2013 kiekkokultaa huuhtoneen Tommi Taimin KHL-uran kolmas pysäkki löytyi Slovakiasta. 26-vuotiaalla puolustajalla on taskussaan yksivuotinen sopimus HC Slovan Bratislavaan.
– Olen todella tyytyväinen, että saan jatkaa huippuliigassa. KHL:ssä on joka ilta tarjolla kovia ja kehittäviä matseja. Toivoin, että pääsisin lähemmäs läntistä Eurooppaa. Bratislava on sijainniltaan mainio ja seuralla on potentiaalia aiempaa parempaan kauteen. Kaiken kruununa ovat loistavat fanit. Slovanin kotiareenan tunnelma on kenties koko liigan huikein. Sen aistin jo Amurin ja Kunlunin paidassa Slovnaft Arenalla pelatessani, sanoo Taimi.

Ensituntumaa itäliigaan porilaispakki sai kaudella 2014-2015 Habarovskissa. Sieltä Taimi palasi puoleksitoista vuodeksi HIFK:n riveihin. Stadin Kingeistä liukkaasti luisteleva Ässä-kasvatti siirtyi kesken kauden Pekingiin. KHL:n ensimmäinen kiinalaisjoukkue Kunlun Red Star pullisteli suomalaiskiekkoilijoita. Heidän panoksensa oli suuri, kun joukkue eteni yllättäen playoff-peleihin asti.

Nyt Kunlunin suomalaislegioona on pääosin hajonnut jo muualle.
– Seuran peräsimeen tarttui NHL-legenda Mike Keenan, joka juhli Gagarin Cupin voittoa Magnitogorskissa keväällä 2014. Seura viestitti, että joukkueen takalinjoille haetaan isokokoisia kavereita, joten totesin olevani vaatimusten edessä heikoilla. Pakistoon jäi IFK:stä tuttu pakkiparini Joonas Järvinen ja maalivahtiosastolle Tomi Karhunen. Lähtijöiden tilalle Red Star pestasi kotimaan liigasta Matias Myttysen ja Veli Sopasen.
Vaikka Pekingin keikka jäi lyhyeksi, se oli Taimille ja hänen perheelleen avartava kokemus.
– Niin kaukalossa kuin sen ulkopuolella. Pidin Pekingistä – liikeruuhkista ja savusumusta huolimatta.

10-vuotisjuhliaan viettävä KHL on ollut käymistilassa ja useissa seuroissa pelaajien palkanmaksu on ollut ongelmissa. Tulevalla kaudella 27 joukkueen liigasta putosivat Medveščak Zagreb ja Metallurg Novokuznetsk. Myös Slovan Bratislavan tilanne on viime vuosina ollut taloudellisesti vaikea.
– Kunlunissa pelannut Martin Bakos tuntee Slovakian lätkätilanteen hyvin. Hänen mukaansa Slovan on nyt selvästi vakaammalla pohjalla. Sen vuoksi lähden matkaan luottavaisena, vakuuttaa Slovanin ainoa suomalainen.

Suomen kaukaloissa tutuista mukana on edelleen Tapparassa pelannut Nick Plastino. Ässissä kiekkoillut Žiga Jeglič puolestaan vaihtoi Torpedoon ja Pataakin edustanutta Radek Smolenakia ovat vaivanneet loukkaantumiset. Milos Rihan valmentaman ryhmän rosterissa onkin tilaa uusille kasvoille.
– Kokoonpanossa on pääosin slovakkeja ja tšekkejä. Olen tullut yleensä hyvin toimeen heidän kanssaan. Venäläisten kanssa kommunikaatio on KHL-vuosinani ollut huomattavasti vaikeampaa, sanoo Taimi.

Tommi Taimin kesäloma jää nyt odotettua lyhyemmäksi. Slovanin tuore hankinta pitää kuitenkin tärkeämpänä sitä, että sopimus slovakialaisseuraan varmistui hyvissä ajoin.
– Bratislavassa pitää olla jo ensi viikolla ja leiri käynnistyy 3. heinäkuuta. Harjoitusmatsit alkavat vieraspelillä HC Dynamo Pardubicea vastaan 19. heinäkuuta. Sen jälkeen kohtaamme Moskovan Spartakin ja Torpedo Nizhny Novgorodin. Elokuussa vastaan luistelevat muun muassa Dinamo Riga, EC Kassel Huskies ja Vityaz Podolsk. Kaikkiaan treenipelejä on luvassa toistakymmentä.
KHL:n sarjaohjelma on vielä julkistamatta.
– Se johtunee siitä, että vielä ei ole täyttä varmuutta siitä, monellako joukkueella kausi pelataan. Todennäköisesti tosipelit pyörähtävät käyntiin elokuun 20. päivän jälkeen, povaa Taimi.

Vesa-Pekka Järvelä