Vaahtiolle iso voitto

Ampumahiihto on noussut Keski-Euroopassa huimaan suosioon. Suomessa lajin menestys on ollut pitkään Kaisa Mäkäräisen harteilla. Miehissä meno on ollut tahmeampaa. Nuoria lupauksia on jo vuosia odotettu vaativan lajin pariin. Yksi mahdollisista tulevaisuuden menestyjistä kehittyy Ulvilan suunnalla.

Ulvilan Uran 15-vuotias Matias Vaahtio kilpailee sekä maastohiihdossa että ampumahiihdossa. Maastohiihdossa Vaahtiota on valmentanut yhdeksän vuotta Veikko Nurmi. Kaksikon yhteistyö alkoi jo hiihtokoulussa.

Uran oma kasvatin tähänastisen uran täysosuma tuli helmikuun alussa Tuusulassa käydyissä ampumahiihdon nuorten SM–kilpailuissa. Vaahtio vei normaalimatkan alle 16-vuotiaiden Suomen mestaruuden.
– Kulta tuli pienoisena yllätyksenä. Juuri siksi se maistuukin niin makealta, tunnustaa Matias.

Tuusulan SM-kisa käytiin kahdeksan kilometrin matkalla. Vaahtion voitto oli ylivoimainen. Eroa kilpailun kakkoseen tuli minuutti. Mestarin mukaan lenkki oli vaativa.
– Kisassa ammuttiin kolmesti. Kaksi makuupaikkaa meni puhtaasti, mutta pystystä jäi kolme laikkaa rikkomatta. Hyvä hiihto kuitenkin piti minut keulapaikalla maaliin saakka, kertoo Matias.

Ampumahiihto tuli Vaahtion lajivalikoimaan kolmisen vuotta sitten.
– Ampumavalmentajanani toimii Juhani Lukka. Hänen johdollaan käyn ammuntatreeneissä kolme kertaa viikossa. Täksi kaudeksi kisoihin tuli mukaan myös pystyammunta. Sen kanssa tehdään nyt kovasti töitä.

Ampumahiihdossa pitää hallita kaksi hyvin erilaista lajia. Niiden välille on löydettävä mahdollisimman hyvä tasapaino. Ladulla on oltava vauhtia ja ampumasuorituksen on oltava nopea ja hyvärytminen, joten haaste on kilpailijoille kova.
– Matkaa tauluille on 50 metriä. Pystypaikalla laikat ovat halkaisijaltaan 11 senttiä ja makuuammunnassa ainoastaan neljä senttiä. Kun siihen lisätään vielä penkalla usein vallitsevat hankalat sääolosuhteet, kuten voimakas tuuli ja lumipyry sekä kilpailutilanteen mukana tuleva paine, ampumisesta voi tulla todella vaikeaa, pohtii Matias.

Paineessa mielellään kilpaileva Matias Vaahtio lähtee treenilenkille lähes päivittäin. Ampumaharjoituksia on kolmesti viikossa.

Vesa-Pekka Järvelä