Vähän vihaisempi ja voitontahtoisempi

.Euran Swimming Teamin 22-vuotias Tessa Nurminen harmittelee heikosti sujunutta vuotta 2016.
– Pari SM-mitalia toki tuli, mutta uudet ennätykset jäivät haaveeksi. Kärsin sairasteluista, jotka aiheutuivat pitkältä hometalon huonosta hengitysilmasta, kertoo Nurminen.
Terveysongelmien myötä Nurmiselta menivät ohi myös haaveena olleet Rion olympialaiset.
– Se oli kova paikka. Rion väliin jääminen harmitti niin paljon, et-ten katsonut olympiauinteja tv:stä lainkaan. Se on kuitenkin jo historiaa. Nyt tilanne on menossa positiivisempaan suuntaan. Olen nyt vähän vihaisempi ja entistä voitontahtoisempi, kertoo vuonna 2015 Rauman nuorena urheilijana palkittu Nurminen.

Vuosi sitten Nurminen valittiin Suomen Työväen Urheiluliiton vuoden uimariksi. Takana oli tuolloin onnistunut kausi. Nurminen tekaisi mielimatkallaan 50 metrin vapaauinnissa oman ennätyksensä 25,38. Aika alitti Suomen Uimaliiton asettaman esitysrajan elokuisiin Kazanin MM-uinteihin.

Hanna-Maria Seppälä hallitsi pitkään kotimaassa juuri vapaauinnin 50 ja 100 metrin matkoja, mutta Kazanin MM-valinnoissa Nurminen ohitti menestyksekkään uintiuransa päättäneen konkarin.

Kazanin altaassa kaikki ei kuitenkaan mennyt odotusten mukaan. Ensikertalaisena aikuisten arvokisoihin lähtenyt euralainen jäi ennätyksestään 85 sadasosaa. Välieriin olisi Nurmiselta vaadittu uran paras uinti, sillä eteenpäin mentiin ajalla 25,18.
– Kazanin reissua ei enää kannata muistella, tähtäin on tässä kaudessa. Vaikeuksien jälkeen nyt tuntuu paremmalta. Kilpailin maajoukkueen mukana viikonloppuna Luxemburgissa käydyissä Euro Meet -kisoissa. Siellä matkoina olivat 50 metrin perhonen sekä 50 ja 100 metrin vapaa. Luxemburgin kilpailut olivat kuitenkin vasta tuntuman hakemista. Päätähtäin on syksyssä. Silloin käydään sekä SM-kisat että MM-uinnit. Tavoitteena on, että kisalippu Budapestiin irtoaisi, sanoo Nurminen.

Paremmin pitkässä altaassa viihtyvä euralainen jatkaa edelleen oman isänsä valmennuksessa.
– Harjoitusolosuhteet ovat Euran kotihallissa kohdallaan. Sain opintoni jo Vierumäellä valmiiksi ja työskentelen liikunnanohjaajana Euran suunnalla. Se mahdollistaa sen, että pystyn treenaamaan täysipainoisesti kotiseudulla, sanoo Kauttualla asuva Nurminen.
Kasvion, Sievisen ja Seppälän jälkeen suomalaisen uinnin lippua ovat pitäneet yllä muun muassa Matti Mattsson ja Jenna Laukkanen. Aivan takavuosien tasolle suomalaiset eivät kuitenkaan ole yltäneet.
– Uintikin on aaltoliikettä. Tulevaisuus näyttää kuitenkin taas vähän valoisammalta. Odotan suomalaisuimareilta arvokisamitaleita myös jatkossa. Itse olen asettanut tavoitteita jo kolme vuoden päähän. Mittarissa on Tokion olympialaisten aikaan 25 vuotta – silloin pitäisi olla huippuiskussa.

PTU:n nuoret palkinnoille

Tessa Nurmisen lisäksi TUL:n Satakunnan piirin uintijaoston palkinnot pokkasivat PTU:n lupaukset, 14-vuotias Justus Hilaja ja 11-vuotias Emmi Elonen.
– Kauden parhaaksi uinniksi nostan ikäkausikisojen 200 metrin vaparin, jossa sijoituin seitsemänneksi, sanoo vesipalloakin harrastava Justus.
Rollo-uinneissa 100 metrillä 11:nneksi sijoittuneen Emmin harrastuksiin kuuluu myös baletti.
– Uintiharjoituksia on viidesti viikossa. Sen päälle tulevat balettitreenit, sanoo Emmi.
Emmi Elonen on paras junnu-uimari. Parhaana junioriuimarina palkittiin Justus Hilaja.

Vesa-Pekka Järvelä