Hiittenharjulta huipulle

Harjavallassa esittäytyy helmikuussa kotimaisen mäkihypyn ja yhdistetyn terävin kärki. Koululiikuntaliiton SM-kisoihin osallistuu noin 100 nuorta lupausta.
– Hiittenharjulla kilpaillaan 12–16-vuotiaille tarkoitettu valtakunnallinen LIDL-nuorisocupin osakilpailu. Lisäksi ohjelmassa on muutaman hyppääjän kesken käytävä naisten-cup, kisajärjestelyissä mukana olevat Alpo Alanko ja Kari Miettinen kertovat.

Yhdistetyn osalta mestaruudet ratkaistaan lauantaina 16. helmikuuta. Sunnuntaina vuorossa ovat erikoismäen kilpailut.
– Ennen kello 11 K42-mäessä käynnistyvää 12- ja 14-vuotiaiden kisaa K23-mäestä hyppäävät kymmenvuotiaat. Kilpailulla ei kuitenkaan ole KLL:n SM-arvoa. Viikonlopun huipentavat 16-vuotiaiden ja yli 16-vuotiaiden mäki, joka kisataan K64-mäessä, kertoo Alanko.

Myös naisten kisa on vuorossa sunnuntaina.
– Maan ykköshyppääjältä, Ounasvaaran Hiihtoseuran Julia Kykkäseltä jäivät solisluun murtuman vuoksi väliin jo tammikuiset nuorten MM-kisat eikä hän pääse myöskään Hiittenharjulle. Hänen poissa ollessaan, suurimmaksi mestarisuosikiksi nousee Ounasvaaran Jenny Rautionaho, veikkaa Alanko.

Naisten mäkihyppy on Suomessa vielä pahasti lasten- kengissä. Alangon mukaan esimerkiksi USA:ssa ja Norjassa laji on todella suosittu.
– Hienoa olisi, jos naisia saataisiin kiinnostumaan enemmän mäkihypystä. Enemmän olen kuitenkin huolissani miesten tilanteesta. Suomi on valitettavasti jäämässä pahasti muiden huippumaiden kelkasta. Pääasiallisia syitä romahdukseen on kolme: vetäjistä on huutava pula. Kärkihyppääjien takana volyymi on supistunut. Kierto on liian pientä eikä terävimmän huipun takana kehittyville hyppääjille tarjota riittäviä kisamahdollisuuksia. Kolmas syy alamäkeen löytyy Hopeasompa -systeemin hiipumisesta, korostaa Alanko.

Sinivalkoisten edelle on kiilannut monta uuttakin maata.
– Maailmancupin kisoissa meidän hyppääjämme ovat jääneet muun muassa Slovenian ja Puolan varjoon, harmittelee Alanko.
Puolan mäkimenestyksen veturina oli pitkään Hannu Lepistön valmentama Adam Malysz. Nyt maan värejä puolustavat Kamil Stoch ja Maciej Kot. Myös Harjavallassa on havaittu puolalaishyppääjien lahjakkuus.
– Wislan seudun kotoisin olevat Okasin veljekset opiskelevat kotiseudullaan, mutta edustavat Jymyä. Heissä on sellaista potentiaalia, jota toivoisi lyötyvän myös suomalaisnuorilta, pohtii Alanko.
 

Oma kaarti hiipuu ja mäki rapistuu

Hiittenharju on vuosikymmeniä ollut maakunnan mäkihyppykeskus. Jo 1960-luvulla Harjavallan hyppyreistä lensivät mäkihypyn suuret tähdet Björn Wirkolasta ja Niilo Halosesta Veikko Kankkoseen. Myöhempinä vuosina Hiittenharjun vuonna 1969 valmistuneesta puumäestä ponnistivat myös kaikkien aikojen mäkikotka Matti Nykänen ja Vesa Hakalan johdolla Jymyn oma hyppääjäkaarti.
– Aikoinaan väkeä oli monttu mustanaan. Huiput vetivät viikolla käytyihin kisoihin jopa 5 000 katsojaa. Viime vuosina vastaavaa yleisöryntäystä ei valitettavasti ole koettu, Jymyn mäkitoiminnan moottorina pitkään toiminut Alpo Alanko kertoo.
Tällä hetkellä Jymyn mäkikaartissa ei ole maajoukkueeseen tyrkyllä olevia hyppääjiä.
– Hakalan Vesku vei Jymyn värit maailman huipulle. Vuonna 1990 Jymyn joukkue, Ari Raitoharju-Juhani Huida-Vesa Hakala-Jarkko Heikkilä ylsi vielä hienosti SM-hopealle, muistuttaa Alanko.
Sen jälkeen Satakuntaan mäkimenestystä on tullut veteraanikisoista.
– Viimeisenä maan mäkihyppyeliittiin kurkotti Jarkko Heikkonen. Hän oli kuitenkin valitettavasti yksi niistä huippukaartin varjoon jääneistä väliinputoajista, kansainvälisenä mäkituomarina oman hyppyuransa jälkeen toiminut Alanko harmittelee.
Hän on huolissaan myös Harjavallan K64-hyppyrimäen kunnosta.
– Mäki on vähitellen tulossa tiensä päähän. Uusi hyppyri tarvittaisiin pikaisesti. Juuri nyt tuntuu kuitenkin, ettei hanke ole kovinkaan realistinen.
Harjavallan ison mäen rapistuessa muovitettu K42-mäki tarjoaa hyvät harjoitteluolot nuorille.
 

Hakala syöksyi mestariksi

Harjavallan Jymy juhli satavuotiasta taivaltaan vuonna 2010. Monipuolisesti urheilun sarkaa kulkeneen seuran riveistä on noustu myös alppihiihdon huipulle. Mika Marila kiersi 90-luvulla maailmancupia. Yksi Jymyn tuoreista tähdistä on puolestaan Kia-Emilia Hakala.
Viimeisimmän meriittinsä nuori alppihiihtolupaus hankki tiistaina. Hiittenharjun hiihtokeskuksessa lasketteluoppinsa saanut Hakala kiisi Ylläksellä käynnissä olevissa nuorten SM-kisoissa 16-vuotiaiden syöksylaskun Suomen mestariksi.
 

 

Vesa-Pekka Järvelä