Tornitalo on nyt valmis

Asunto Oy Porin Linnainmaankulma on valmis ja ensimmäiset asukkaat jo muuttaneet taloon. Osaa talon 42 huoneistosta viimeistellään vielä. Rakennuksen virallinen käyttöönottotarkastus pidettiin 29. helmikuuta. Talon suunnitteli Arkkitehtitoimisto Sigge Oy ja rakensi Hartela Oy.
Katualue Mikonkadun ja Isolinnankadun kulmassa on vielä rakennustyömaata, mutta se siivotaan maaliskuun aikana.

16-kerroksisen tornitalon asunnot alkavat viidennestä kerroksesta. Katutaso on Sokoksen liiketilaa ja pysäköintihalli täyttää kerrokset 2–4.
Myyntijohtaja Marja Mykrä Huoneistokeskuksesta esittelee asuntoja. Hän kertoo, että talon asunnoista yli puolet on jo myyty.
– Ylin kerros on myyty. Muuten eniten on myyty asuntoja yläkerroksista ja alhaalta. Kerros 9 on ainut, josta ei ole vielä mennyt yhtään asuntoa, hän kertoo.
Asuntojen keskineliöhinta on noin 4 950 euroa. Yläkerroksien asunnot ovat kalleimpia, esimerkiksi vielä vapaana olevan 15. kerroksen 125-neliöisen asunnon myyntihinta on 518 750 euroa.
– Hinnat eivät ole pelästyttäneet ihmisiä, talo on niin ainutlaatuinen rakennuksena ja sijainniltaan, Mykrä sanoo.

Näkymät talon parvekkeilta ovat huimat. Jo alimmassa asuinkerroksessa ollaan samalla tasolla kuin tavallisen kerrostalon yläkerrassa. Yläkerroksien koko talon levyisiltä parvekkeilta näkee merelle tai voi vaikkapa bongata Eurajoen radiomaston. Parvekkeiden kaiteet ovat kokonaan kirkkaiksi lasitetut, joten niiltä näkee myös alaspäin.
Hartelan työnjohtaja Juha Ålander näyttää talon parvekkeelta otettua kuvaa, jossa auringonnousun aikaan pumpulinen usva leijuu kuvan alareunassa.
Rakentajillekin tornitalo on ollut elämys. Hartelan asiakaspalveluinsinööri Maarit Mäkinen kertoo, että maisemia on ihailtu.
– Korkeus on tuonut omat haasteensa rakentamiseen ja logistiikkaan. Lisäksi talon koko suhteessa tonttitilaan on tuonut haasteita tavaroiden tuomiseen ja säilytykseen, kun varastointitilaa ei ole, Mäkinen sanoo.
Rakenteet ovat tavallista vahvempia ja niitä on valettu paljon paikan päällä. Enimmillään työmaalla on ollut 53 työntekijää yhden päivän aikana.

Tornitalossa on kaikenlaista ekstraa. Porin nopein hissi kulkee 1,75 metriä sekunnissa. Pysäköintitasolta löytyy pyörien pesupiste. Porraskäytäviä on kaksi turvallisuussyystä. Kaikki asunnot ja parvekkeet on varustettu sammutussprinklereillä.
Asukkaiden oleskelupiha leikkipaikkoineen ja tomutustelineineen sijaitsee viidennessä kerroksessa.
Asukaspysäköintitasolta pääsee suoraan Sokokseen ja halutessaan voi kulkea kolmen katon kautta pysäköintitasojen kautta IsoKarhuun.
Marja Mykrä kertoo, että talon esteettömyyttä kävi testaamassa pyörätuolilla kulkeva henkilö.
– Hän olisi ollut heti valmis muuttamaan taloon. Moni muukin on sanonut, että tulisi mielellään tähän vuokralle, jos sijoittajat innostuisivat ostamaan asuntoja.
Asuntojen ostajista iso osa on ikäihmisiä. Sijainti palvelujen kyljessä keskustassa kun mahdollistaa esimerkiksi autottoman liikkumisen.

INFO: Asunto Oy Porin Linnainmaankulma sai alkunsa, kun Taaleritehdas (nykyään Taaleri) ja Satakunnan Osuuskauppa pääsivät esisopimukseen vuokrasopimuksesta. Hartela Oy tuli mukaan suunnittelemaan ja rakentamaan. Toivomus korkeasta talosta tuli Porin kaupunkisuunnittelupäällikkö Olavi Mäkelältä. Myös julkisivun esipatinoitu kuparilaatta on Mäkelän toiveen mukainen.

Sanna Jääskeläinen