Po­rin kan­sal­li­nen kau­pun­ki­puis­to pe­rus­tet­tiin 22 vuot­ta sit­ten. Syn­ty­mä­päi­vä, tou­ko­kuun kuu­des, osuu luon­non he­rää­mi­sen ja lin­tu­jen ke­vät­muu­ton ai­kaan. Kan­sal­li­nen kau­pun­ki­puis­to koos­tuu ve­sis­tö­jen, vi­he­ra­lu­ei­den ja eri­lais­ten luon­to­tyyp­pien yh­te­näi­ses­tä ver­kos­tos­ta, jos­sa viih­ty­vät ih­mis­ten li­säk­si mo­nen­lai­set eläin- ja kas­vi­la­jit. Kau­pun­ki­puis­toon kuu­lu­val­la Luo­to­jen alu­eel­la on help­po seu­ra­ta muut­to­lin­tu­jen pa­luu­ta. Ke­vään merk­ke­jä ja luon­no­nil­mi­öi­tä voi ko­kea lu­kui­sil­la vir­kis­tys­rei­teil­lä vaik­ka Iso­mä­en alu­eel­la tai Ko­ke­mä­en­jo­en ran­noil­la.

Kau­pun­ki­puis­to tar­jo­aa kau­pun­ki­lai­sil­le ja mat­kai­li­joil­le veh­re­ät ja hoi­de­tut puit­teet muun mu­as­sa kult­tuu­ril­le, ta­pah­tu­mil­le, lii­kun­nal­le ja vir­kis­tyk­sel­le. Luon­nol­le ja la­jis­tol­le kau­pun­ki­puis­tol­la on mer­ki­tys­tä myös kau­pun­gin kes­kus­tan tun­tu­mas­sa. Pu­hu­taan kau­pun­ki­luon­non hy­vin­voin­ti­vai­ku­tuk­sis­ta ih­mi­sil­le, il­mas­ton­muu­tok­sen hel­le­jak­soi­hin so­peu­tu­mi­ses­ta, la­ji­ka­dos­ta ja muis­ta suu­ris­ta tu­le­vai­suu­den ky­sy­myk­sis­tä. Kes­tä­vä kau­pun­kiym­pä­ris­tö on sekä eli­neh­to et­tä ve­to­voi­ma­te­ki­jä.

Po­rin kan­sal­li­sen kau­pun­ki­puis­ton tär­kein teh­tä­vä on yl­lä­pi­tää ja luo­da kan­sal­li­ses­ti ar­vo­kas­ta kau­pun­kiym­pä­ris­töä, jos­sa kau­pun­ki­luon­to ja ih­mis­ten toi­min­ta voi­daan so­vit­taa yh­teen kes­tä­väl­lä ta­val­la. Alu­et­ta ke­hi­te­tään muun mu­as­sa eri­lai­sia ja eri­ko­koi­sia ta­pah­tu­mia var­ten, mut­ta myös viih­tyi­säk­si ym­pä­ris­tök­si kau­pun­ki­lai­sil­le ja mat­kai­li­joil­le.

– Lä­hi­luon­non mer­ki­tys kun­tien elin­voi­man ja ve­to­voi­man kan­nal­ta ym­mär­re­tään ai­em­paa pa­rem­min. Kan­sal­li­set kau­pun­ki­puis­tot vas­taa­vat osal­taan tä­hän - ar­jen ym­pä­ris­tö­jen vaa­li­mi­sel­la, luon­non- ja ra­ken­ne­tun ym­pä­ris­tön yh­teen­so­vit­ta­mi­sel­la sekä elä­myk­sien tar­jo­a­mi­sel­la, to­te­aa Po­rin kan­sal­li­sen kau­pun­ki­puis­ton vas­taa­va asi­an­tun­ti­ja Vuok­ko Kemp­pi-Vie­no­la.

Ym­pä­ris­tö­mi­nis­te­ri­ön 6. tou­ko­kuu­ta 2002 vah­vis­ta­ma Po­rin kan­sal­li­nen kau­pun­ki­puis­to on jär­jes­tyk­ses­sään toi­nen kau­pun­ki­puis­to Suo­mes­sa. Pori osal­lis­tuu ak­tii­vi­ses­ti myös kan­sal­lis­ten kau­pun­ki­puis­to­jen ver­kos­ton ke­hi­tys­työ­hön. Pori on si­tou­tu­nut kau­pun­ki­puis­ton eko­lo­gi­siin ja kult­tuu­ri­siin ta­voit­tei­siin. Näi­tä ovat esi­mer­kik­si kes­tä­vyy­den, mo­ni­muo­toi­suu­den, si­joit­tu­mi­sen ja laa­juu­den ta­voit­teet. Tämä si­tou­tu­mi­nen tois­tuu uu­des­sa kau­pun­kist­ra­te­gi­as­sa 2030 ja me­neil­lään ole­vas­sa kau­pun­ki­puis­ton ke­hit­tä­mis­työs­sä.

Kau­pun­ki­puis­tot ker­to­vat kan­sal­lis­ta, ke­hit­ty­vää ta­ri­naa suo­ma­lais­ten kau­pun­kien muo­dos­tu­mi­ses­ta, kult­tuu­ris­ta ja lä­hi­luon­nos­ta sekä kan­sal­li­sis­ta ja kan­sain­vä­li­sis­tä ta­pah­tu­mis­ta ja il­mi­öis­tä. Po­rin kan­sal­li­nen kau­pun­ki­puis­to tar­jo­aa vuo­de­na­joit­tain vaih­tu­van näyt­te­lyn jo­ki­suis­ton ja te­ol­li­suus­kau­pun­gin ar­vok­kaim­mis­ta ym­pä­ris­töis­tä ja kau­pun­gin iden­ti­tee­tis­tä.