Po­rin sta­di­o­nin pe­rus­kor­jauk­sen ja kor­jaus­töi­den ai­kais­ten väis­tö­ti­la­toi­min­to­jen suun­ta­vii­vat mää­rit­tä­vä han­ke­suun­nit­te­lu­vai­he on val­mis­tu­nut. Maa­lis­kuus­sa 2024 hy­väk­sy­tyn tar­ve­sel­vi­tyk­sen poh­jal­ta laa­di­tus­sa han­ke­suun­ni­tel­mas­sa tar­kas­tel­laan tar­kem­min sta­di­o­nin pe­rus­kor­jauk­sen lo­pul­lis­ta ko­koa, kor­jaus­ten laa­juut­ta, ai­ka­tau­lua sekä bud­jet­tia. Nyt hy­väk­syt­tä­väk­si esi­tet­tä­vä han­ke­suun­ni­tel­ma toi­mii pe­rus­ta­na var­si­nai­sen to­teu­tus­suun­nit­te­lun käyn­nis­tä­mi­sel­le. En­sim­mäi­se­nä han­ke­suun­ni­tel­maa kä­sit­te­lee va­paa-ajan lau­ta­kun­ta ko­kouk­ses­saan tiis­tai­na 14. tou­ko­kuu­ta.

Po­rin kau­pun­ki käyn­nis­ti vuon­na 2019 Iso­mä­en alu­een suun­nit­te­lun vuon­na 1996 laa­di­tun yleis­suun­ni­tel­man päi­vit­tä­mi­sek­si ja alu­een ny­ky­ai­kais­ta­mi­sek­si. Alu­een mer­kit­tä­vin ra­ken­nus­ko­ko­nai­suus on Po­rin sta­di­on, jon­ka pe­rus­kor­jauk­sen suun­nit­te­lup­ro­ses­si käyn­nis­tyi vuo­den 2021 lo­pul­la.

Vuon­na 1966 val­mis­tu­nut­ta sta­di­o­nia käy­te­tään sään­nöl­li­ses­ti jal­ka­pal­lon edus­tus­ta­son ot­te­lu­ta­pah­tu­mien sekä eri­ta­sois­ten ylei­sur­hei­lu­kil­pai­lu­jen jär­jes­tä­mi­seen. Sta­di­o­nin alue pal­ve­lee myös mo­nia mui­ta käyt­tä­jä­ryh­miä, ja sta­di­o­nin yh­tey­des­sä ole­vas­sa ma­ta­las­sa huol­to­ra­ken­nuk­ses­sa on pu­ku­ti­lo­ja sekä sta­di­o­nin et­tä mui­den ur­hei­lu­kes­kuk­sen alu­een käyt­tä­jil­le. Suo­jel­tua sta­di­on­ra­ken­nus­ta on pe­rus­pa­ran­net­tu use­aan ot­tee­seen 1980- ja 1990-lu­vuil­la sekä vuo­si­tu­han­nen vaih­tees­sa. Sta­di­o­nin tä­män­het­ki­nen kun­to edel­lyt­tää kat­ta­vaa pe­rus­kor­jaus­ta.

Pe­rus­kor­jauk­sen suun­nit­te­lun ta­voit­tee­na on, et­tä sta­di­on pal­ve­lee ur­hei­lu­kes­kuk­sen ar­ki­käyt­töä par­haal­la mah­dol­li­sel­la ta­val­la ja et­tä alu­eel­la voi­daan jat­kos­sa­kin jär­jes­tää eri la­jien kil­pai­lu- ja ot­te­lu­ta­pah­tu­mia. Pe­rus­kor­jaus tu­lee aja­tel­la myös Iso­mä­en alu­een yleis­suun­ni­tel­man mu­kai­ses­ti osa­na ur­hei­lu­kes­kuk­sen ke­hit­tä­mis­tä niin, et­tä sta­di­on tu­kee jat­kos­sa koko ur­hei­lu­kes­kuk­sen alu­een toi­min­to­ja sekä ar­ki­käy­tön et­tä eri­lais­ten ur­hei­lu­ta­pah­tu­mien osal­ta.

Pe­rus­kor­jaus­hank­keen ta­voit­tee­na on ajan­mu­kais­taa sta­di­o­nin har­joit­te­lu- ja kil­pai­luo­lo­suh­tei­ta, te­hos­taa ti­lan­käyt­töä, pa­ran­taa ti­lo­jen käy­tet­tä­vyyt­tä ja es­teet­tö­myyt­tä sekä li­sä­tä käyt­tö­as­tet­ta. Hank­kees­sa py­ri­tään myös pa­ran­ta­maan sta­di­o­nin ener­gi­a­te­hok­kuut­ta, huol­to- ja so­si­aa­li­ti­lo­jen toi­min­nal­li­suut­ta, eri la­jien har­ras­tus­mah­dol­li­suuk­sia sekä käy­tet­tä­vyyt­tä ta­pah­tu­ma­paik­ka­na. Li­säk­si hank­keen yh­tey­des­sä tar­kas­tel­laan ja mah­dol­li­suuk­sien mu­kaan pa­ran­ne­taan alu­een lii­ken­ne­jär­jes­te­ly­jä.

Mi­kä­li sta­di­o­nin han­ke­suun­ni­tel­ma hy­väk­sy­tään ja sil­le saa­daan in­ves­toin­ti­pää­tös, on pe­rus­kor­jauk­sen to­teu­tus­suun­nit­te­lu tar­koi­tus aloit­taa ke­sä­kuus­sa 2024. Alus­ta­van ai­ka­tau­lun mu­kaan hank­keen urak­ka­kil­pai­lu­tus ajoit­tuu vuo­den 2025 al­kuun ja ra­ken­nus­työt käyn­nis­ty­vät huh­ti­kuus­sa 2025. Pe­rus­kor­jat­tu sta­di­on on tar­koi­tus ot­taa käyt­töön al­ku­vuon­na 2027.

Sta­di­o­nin pe­rus­kor­jauk­sen kus­tan­nu­sar­vio on yh­teen­sä 4 200 000 eu­roa. Han­ke on il­moi­tet­tu val­ti­on lii­kun­ta­paik­ka­ra­ken­ta­mi­sen ra­hoi­tus­suun­ni­tel­maan ja hank­keel­le ha­e­taan val­ti­o­na­vus­tus­ta. Lii­kun­ta­paik­ka­hank­kei­den val­ti­o­na­vus­tuk­sen mää­rä voi ol­la enim­mil­lään 750 000 eu­roa. Pää­tök­set avus­tuk­sis­ta teh­dään ke­vääl­lä 2025.